hydra.gifבסוף חודש התקשרתי לאחד מעמיתי הבכירים בתחום קידום האתרים והודעתי לו: "האתר שלנו עומד לעוף מתוצאות החיפוש. לא יודע כמה זמן ייקח עד שהאתר יעוף ואני גם מקווה שהאתרים שלנו מספיק חזקים כדי שהספאם לא ישפיע עליהם". טעיתי. כלומר צדקתי, האתרים החלו להדרדר כחודש אחרי שיחת הטלפון. לא הפכתי לנביא וגם לא ביצעתי שום פעולה באתר או מחוץ לו שעלולה הייתה להעיף אותו מהדף הראשון בתוצאות החיפוש, אחרים דאגו לכך. למעשה אינני לבד, הדבר קרה לכל האתרים שהיו בחודש מאי-יוני בתוצאות הראשונות בביטוי "קידום אתרים". לא טמנתי את ידי בצלחת וניסיתי להתחקות אחר עקבותיו של התוקף. אני יודע מאילו שרתים הוא ביצע את התקיפה; אני יודע באיזו תוכנה הוא השתמש; אני יודע את הימים והשעות שהוא יצא עם המתקפות. אולם אינני יודע עדיין את זהותו של התוקף אף שהוצאתי צו שיחשוף אותו. כיוון שמדובר בהליך משפטי אינני יכול להרחיב בנושא.
מה בדיוק התרחש?
בשלהי חודש מאי השנה, החליט אותו תוקף לפגוע באתרים המדורגים בראש תוצאות החיפוש בביטוי "קידום אתרים". האתרים שהותקפו היו של פבל, אקטיביטק, אלקטרו ו WOA של איתן. לכל אחד מהאתרים הוספו במכה הראשונה בין עשרות למאות רבות של קישורים מפורומים שונים בכל רחבי העולם. חודשיים מאוחר יותר, לאחר שהמתקיף הבחין שאין שינוי אמיתי בתוצאות החיפוש, הוא פתח במתקפת ספאם חדשה באותה מתכונת אך אגרסיבית קצת יותר. הפעם הוא נתן יחס מיוחד ושונה לכל אתר.
איך עושים זאת? מדובר בעסק פשוט וזול. ( אני מאוד לא ממליץ) ובכל זאת.
רוכשים תוכנת XRUMER. מי שלא מכיר מוזמן להיכנס לבלוג של BLACK-JACK או לבלוג של טל- XRUMER. רוכשים סרבר, רצוי בחו"ל (על מנת להקשות במידה ומישהו ינסה לחקור את התקיפה). מספיק לרכוש את הסרבר לחודש בודד. מתחברים לשרת באמצעות PROXY ולוחצים Enter.
וחזרה למקרה שלנו:
בתחילת אוגוסט. כאשר רוב קישורי הספאם נסרקו, ניתן היה למצוא תוספת של קישורי ספאם לפי החלוקה הבאה:

  • פבל – + כ-200 RD
  • אלקטרו – + כ-300 RD
  • WOA – + כ-500 RD
  • אקטיביטק – +כ-1000 RD

את קישורי הספאם ניתן היה לזהות בקלות בעזרת הכלים של SEOMOZ ו majestic.
התוצאה הייתה שבאמצע חודש ספטמבר, בהפרש של ימים אחדים, שלושה מתוך ארבעת האתרים עברו פילטר ע"י גוגל ונזרקו מהמיקומים הראשונים.

התלבטתי רבות אם לכתוב פוסט זה מחשש ששיטה זו של קידום אתרים שלילי, שאינה אתית בעיני, תהפוך להיות יותר ויותר פופולארית בישראל לאחר שתתגלה מידת הצלחתה. אולם לאור הבלוגים והדיונים הרבים הנערכים בישראל בנושא קידום אתרים שחור, מיותר לטאטא מתחת לשטיח שיטת קידום שלילי שהוכיחה את עצמה כעובדת: לא במסגרת ניסוי מבוקר, אלא בפועל.
ידוע כבר תקופה ארוכה שהוספת קישורים רבים לאתר חדש, תכניס אותו לפילטר או אף תעלים אותו לחלוטין מהאינדקס של גוגל. השאלה הייתה מה קורה עם אתרים חזקים (לפחות בקנה מידה ישראלי) שמוסיפים להם מספר קישורים גדול מאוד. בהקשר שלנו לאתר אקטיביטק היו כ-400 R.D (Root Domains) ולאחר המתקפה מעל ל 1300 (R.D) כתוצאה מכך האתר נענש והוכנס לפילטר בהתאם לעוצמת הספאם שנעשתה עליו.
יטענו הספקנים, ובצדק, אולי משהו אחר קרה? הרי לא בוצע כאן ניסוי מבוקר.
תשובתי פשוטה: יכול להיות. אך הסבירות לכך מאוד נמוכה. למעט האתר של פבל כל האתרים נכנסו לפילטר בהפרש של מספר ימים. למעט תוספת קישורי הספאם לא נעשו שינויים מהותיים באתרים.
אומנם לא בוצע כאן ניסוי מבוקר, אך קשה לי לחשוב על שלושה אתרים חזקים שיסכימו שיבוצע על אתרם ניסוי שכזה. בעלי אתרים חזקים לא יסכימו לבצע ניסויים על האתרים שלהם וביצוע ניסוי על אתר זר בעייתי משתי סיבות: קודם כל ניסוי כזה אינו אתי, שנית רק עם אתרים שלך ניתן לוודא ששאר המשתנים בניסוי נשארים קבועים. לאור זאת ניסוי כזה יכול להתבצע רק ע"י תצפית תוך שיתוף נתונים בין בעלי האתרים.

לסיכום – קידום אתרים שלילי עובד. אוסיף לכך ואומר שלצערי הוא עובד היטב. נותר לי רק לקוות שלפחות בישראל מקדמי אתרים לא ינקטו בשיטות לא אתיות אשר, לעניות דעתי, הינן גם פליליות.

14 תגובות

  1. הי זיו,
    מה כוונתך כשאתה אומר פילטר? האתרים מופיעים בגוגל רק במיקומים נמוכים יותר.
    האם חקרתם כיצד ניתן להתאושש ממכה כזו, אם בכלל?
    האם גוגל מתקנים ידנית?

  2. סקירה מעניינת. אני מרגיש שאת מרבית הדברים יכולתי לכתוב כאן בעצמי היות וגם האתר שלי נפגע בזמן האמור, גם אני לא יכולתי להצביע על שינויים דרסטיים שנעשו באתרי קודם לנפילה במיקומים ובהזדמנות זאת אציין שמעולם לא נקטתי בפעולות אשר עומדות בסתירה להנחיות גוגל לבעלי אתרים.
    עם זאת אני הייתי ונשארתי במידה, סקפטי לעניין הקישורים כ-single factor לירידה. לא שאני מייחל לכך אך מדוע האתר של פאבל לא נפגע? הרי דווקא אתר לא צבר עשרות אלפי קישורים ברבות השנים, אין ספק שהקישורים שאכן צבר הם קישורים מעולים ושמדובר באתר שכולם מסכימים על התועלות שבו. במידה ואתר זה לא נפגע זה מעלה שאלה של האם הקישורים הם אכן קריטריון אוטומטי בודד או שמדובר בreview מדוקדק לאיכות נתפסת, על ידי בוחן אנושי- גם כאן כמובן לקישורים יכל להיות משקל והם כמובן יכלו לשמש גם כטריגר שהביא לבדיקה. ואולי גם זה עניין של זמן. שווה לעקוב אחר האתרים בראש התוצאות וההספמה שלהם בקישורים מעין אלו.
    אשמח מאוד אם יתפסו את העבריין ואשמח לסייע ככל שאוכל בכך, אגב. למרבה פליאתי (ואולי תמימותי?) ישנם מקדמים המאמינים שפעילות זו אינה שונה, מבחינת הלגיטימיות שבה, מפרסום מאמרים או פעולות קידום ושיווק נפוצות אחרות.
    אגב, תיקון קטן לפוסט- שם הדומיין שבבעלותי הוא WAO (בשונה מ-WOA).

  3. הי זיו,
    בגלל שאני חושב שניתקלתי בדברים דומים
    גם באתרים שלי,
    האם אתם רואים את הלינקים האלה גם בWEBMASTERTOOLS
    או רק בכלים חיצוניים כגון הכלים של SEOMOZ ו majestic ?

    דניאל
  4. הי זיו,
    מה כוונתך כשאתה אומר פילטר? האתרים מופיעים בגוגל רק במיקומים נמוכים יותר.
    האם חקרתם כיצד ניתן להתאושש ממכה כזו, אם בכלל?
    האם גוגל מתקנים ידנית?

    פילטר כשמו כן הוא מסנן או לייתר דיוק אלוגריתם שמסנן את האתר נמוך מהמקום בו הוא היה אמור להופיע. יש מסננים +30 +100 וכו'. לפני שש שנים, ארגז החו"ל היה פילטר מאוד מפורסם. מאז פותחו פילטרים הרבה יותר מתקדמים.

    האם חקרתם כיצד ניתן להתאושש ממכה כזו, אם בכלל?
    כאשר מטפלים במוטיב שגרם לפילטר ומסירים את המוטיב, במקרה שלנו 1000 קישורי ספאם, תאורטית לפחות הפילטר אמור להעלם למרות שלא ידוע אם נשאר "דגל אדום" אצל גוגל.

    גוגל מתקנים ידנית. אבל זה לא פשוט בכלל.

  5. זיו, תודה על השיתוף. אני תוהה אם כ"כ קל להפיל מתחרים – איך זה שזה לא קורה בזירות אחרות? הרי יש זירות תחרותיות ויקרות יותר. אני חושבת שאין נזק מהותי בלדבר על הדברים האלה בגלוי. זה כמו ששיחות על פשיעה לא מעלות את הפשיעה. מי שרוצה ויודע להפיל, יעשה את זה עם או בלי הדיונים שלנו.

  6. הי זיו, תודה על השיתוף. אני לא חושבת שהחשיפה עלולה לתת רעיונות למישהו. מי שרוצה לפעול בשיטות כאלה, יעשה את זה עם או בלי הפוסט הזה. מה שמעניין, זה שלא רואים שימוש בטכניקות האלה בתחומים אחרים. אני לפחות לא רואה. (טפו טפו. בלי רעיונות). נתקלתם בזה בזירות אחרות? האם המאפיה תשתלט על הענף?

  7. שלום זיו,
    המאמר מעניין ומלמד מאוד – תודה על הסקירה
    האם אתה יכול לפרט דרכי מניעה,תגובה ופתרון יעילים לבעיה הזדונית הזו?
    תודה,משה

    משה
  8. ובכן, זה הראשון שלי לבדוק את הבלוג שלך! אנחנו קבוצה של מתנדבים החל יוזמה חדשה בקהילה האזורית נישה בדיוק את אותו הדבר. הבלוג שלך סיפק לנו מידע רב ערך לעבודה. עשית משימה נפלא!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *